Nyírbátor

ismertető, Nyírbátori képek, galéria




Nyírbátor

Nyírbátor Magyarországon, a Nyírség szívében található. A 13500 lakosú város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leggazdagabb történelmi értékeivel rendelkező települése. Megközelíthető a 471-es úton; vonattal elérhető a Nyíregyháza–Nyírbátor–Mátészalka–Zajta- illetve a Debrecen–Nyírbátor–Mátészalka-vasútvonalon.

Nyírbátor egyike Magyarország azon különleges hangulatú kisvárosainak, ahol kézzelfogható, kitapintható a történelem. Hét évszázad építészeti, művészeti emlékeivel találkozik az ember, ahol összeér Magyarország és Erdély történelme.

Írásos emlék 1279-ben említette először Nyírbátort, melynek neve az ótörök batir (jelentése bátor), „jó hős” jelentésű szóból származik. A kisváros a középkorban hosszú időn keresztül virágzó kereskedelmi, igazgatási és kulturális központ volt, melynek történelmét nagymértékben meghatározták az egymást váltó főurak és fejedelmek.

Több mint 7 évszázados történelmének legfényesebb időszaka a Báthori családhoz köthető. Műemlékei is a 15-16. században országos jelentőségű család rangjához méltóak, melyek ma is a város meghatározó értékei, a jelen és a jövő kulturális, turisztikai életének színterei.

Más itt az élet ritmusa, mint az ország központi területein, más a közérzet, amely egy meghatározhatatlan „otthonosság érzettel” írható körbe. A kedves, közvetlen, vendég-szerető szabolcsi emberek, a szép, rendezett város, a történelmi emlékek szokatlan bősége okozzák ezt. Ezen örökség, a történelmi hangulat igazi kulturális kisvárossá teszi Nyírbátort.

Az aktív turizmus szerelmesi is találnak megfelelő elfoglaltságot. A megyén áthalad az Alföldi Kéktúra útvonala, de az érdeklődők nekivághatnak a Móricz Zsigmond útvonalnak vagy választhatnak több kisebb túra közül is.

Rendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza. Zenei Napok feledhetetlen élményei, a varázslatos hangulatot teremtő Szárnyas Sárkány Hete programjait adó egyedülálló Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál és a Rhytm and Blues Fesztivál és motoros találkozó, a fiatalokat vonzó Azfeszt méltán tették ismertté határon innen és túl Nyírbátor nevét.

A városba látogatók számára a látnivalók és fesztiválok mellett kikapcsolódást nyújthat a nemrég megnyílt Sárkány Wellness és Gyógyfürdő és Termál Kemping változatos szolgáltatásaival, valamint élvezhetik a gyógyvíz jótékony hatását a gyógyászati kezelő látogatói.

Települések Nyírbátor közvetlen közelében

Települések Nyírbátor környékén